2012 Turfroute
In twee dagen naar Meppel gevaren. Vanaf Meppel de Drentse hoofdvaart opgevaren. Als je geluk hebt gaat de bediening vlot. De vriendelijke sluiswachters moeten naast de sluis ook de bruggen bedienen. Op één uitzondering na de spoorbrug bij Meppel. We hadden pech en hebben drie uur liggen wachten omdat er werkzaamheden aan het spoor waren. Er reden ook geen treinen en op de centralepost in Zwolle dachten ze dan hoef je ook geen spoorbrug te bedienen.
In Dieverbrug zondagrust gehouden. De omgeving is zeer fraai en de moeite waard om met de fiets erop uit te trekken. Het sanitairgebouw is schoon en ten noorden van de brug kan je langs het water diesel tanken. De volgende dag weer een tijd voor een brug, bij Hoogersmilde, liggen wachten, waarom is onduidelijk.
Bij Smilde de Appelschaster vaart ingevaren. De bediening is van 09:30 tot 16:30 zonder middagpauze. De diepgang is gemiddeld 1,70 m en je wordt hierdoor gedwongen om stapvoets te varen. Bij de Damstersluis een vignet gekocht voor 16 €. De sluiswachter reed met ons mee naar Appelscha. Eigenlijk hadden we de bruggen onderweg zelf moeten bedienen maar dat deed hij voor ons. In Appelscha zijn goede ligplaatsen en winkels. Electra en water werken met een opwaardeerkaart. Die kan je kopen bij een gebouw van de stichting De Nije Kompanjons bij de eerste brug na de Bovenstverlaat. De borg voor de kaart is 5€. De sluizen werden vlot bediend en sluiswachters stonden conform afspraak de volgende ochtend op je te wachten. Het zelf bedienen van de loopbruggen is een welkome afwisseling.
In de buurt van "klein Groningen" is het ondiep 1,4 m met waterplanten. Er wordt gebaggerd om het op diepte te brengen. Een "konvooi-genoot" kreeg een stuk plastic in de schroef en moest te water om de schroef te klaren. Het traject er na is dieper gemiddeld 1,9 m.
Bij Hemrik overnacht, een rustige omgeving zonder voorzieningen. De volgende ochtend stond de sluiswachter ons bij Lippenhuister op te wachten. De brugwachter werd gewaarschuwd en stond ons bij Gorredijk al op te wachten om ons naar de sluis te begeleiden. In Gorredijk is een passantensteiger nabij het centrum met elektra.
Het traject naar Aldeboarn gaat door weilanden. In Aldeboarn is een passantenplaats met electra, water en douche. Er is een buurtsuper en een hotel/restaurant waar het goed en goedkoop eten is. Via de friese meren richting de Weerribben gevaren. Drie dagen verbleven we in Ossenzijl, Wetering en Blokzijl. In Ossenzijl is langs het water een keine buurt super waar je voor de deur kort kan aanleggen om boodschappen te doen.
Overzichtskaart Turfroute met voorzieningen